Zöld együttműködés Sopronban

 

 

www.sopron.hu, 2013.01.16.:

Példaértékű Zöld Együttműködés Sopron környezetvédelme érdekében

 

Egyedülálló és példaértékű Zöld Együttműködést írt alá Sopron környezetéért és természeti értékeinek megóvásáért a soproni önkormányzat és több mint egy tucat szervezet és intézmény.

A Zöld Együttműködés aláírói között Sopron városa, a Soproni Rendőrkapitányság, a Soproni Polgárőrség, a Tanulmányi Erdőgazdaság, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.  a Sopron és Környéke Vízmű Zrt., a Sopron Holding Zrt., a Soproni Városszépítő Egyesület, a Horgászegyesület, a Fertő-Hanság nemzeti Park, a Fertő-táj Vadásztársaság, a helyi média nevében a Soproni Téma megállapodtak abban, hogy kölcsönösen egymást segítik abban, hogy megóvják Sopront és környékét a környezeti károsodástól, hogy a természeti értékeit a város és környéke megőrizhesse a következő generáció számára is.  

Dr. Simon István Sopron város nevében írta alá a Zöld Együttműködést

Dr. Simon István alpolgármester az aláírás alkalmával hangsúlyozta: a példaértékű és országosan is egyedülálló együttműködésben az az eddigi összefogás folytatódik, alakul át és teljesedik ki, amelynek eredményességét a soproniak eddig is megtapasztalhatták a hulladék-kommandó munkája során.

Kifejtette: Az együttműködésben résztvevő intézmények, szervezetek, egyesületek, hatóságok munkája három pilléren nyugszik: a prevenció, azaz a felügyelettel együttjáró megelőzés, a szankcionálás és az esetleges károk felszámolásán.

- Ez utóbbi tevékenységet országosan is kiemelkedő hatékonysággal végzi a STKH Kft – fejtette ki dr. Simon István azt megelőzően, hogy az együttműködésben közreműködők elláták névjegyükkel a Zöld Együttműködés megállapodását.

Dr. Jámbor László az eseménynek helyt adó Fertő-táj Vadásztársaság elnöke hangsúlyozta: az eddigi közös, gyakorlatban bevált eredmények bizonyítják, hogy Sopron és környéke érdekében megfogalmazott környezetvédelmi célok elérésében hatékony az a széleskörű összefogás, amelynek köszönhetően nem csak a környezet- és természetvédelemre specializálódott cégek és szervezetek vesznek részt, hanem minden olyan szervezet, amely lokálpatrióta szemlélettel fontosnak tartja Sopron város és környéke érdekében dolgozni.

A Zöld Együttműködés aláírói

 

 

Kisalföld, 2013.01.16.:

Hulladékkommandó: tavaly 3800 tonna illegális szemetet gyűjtöttek Sopronban

 

A Sopron környéki erdőkben és az utak mentén lévő illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében írtak alá együttműködést szerdán az önkormányzat kezdeményezésére. Csak tavaly 3800 tonna szemét gyűlt össze.

Zöld együttműködés keretében szorítanák vissza az illegális szemétlerakást Sopronban. Fotó: Magasi

Zöld együttműködés néven írták alá azt a megállapodást szerdán Sopronban, amely arra hivatott, hogy visszaszorítsák az egyre nagyobb gondot jelentő illegális hulladéklerakást. 

A „konzorcium" tagjai a soproni önkormányzat mellett a rendőrség, a Sopron Holding Zrt., az STKH Kft., a Tanulmányi Erdőgazdaság, a polgárőrség, a Hegyközség, a nemzeti park, a horgászegyesület, a városszépítők, valamint a média képviselői.

A Fertő táj Vadásztársaság vadászházában megtartott eseményen elhangzott, a „szemét kérdés" kezd mind inkább elharapódzni, így sürgős lépéseket kellett tenni. Az összefogás is ezt a célt szolgálja. 

Nem új jelenség, de tény, vannak magánemberek, cégek, akik Ausztriában vállalnak el lakásfelújítási munkákat, s az ott keletkező sittet, hulladékot a Sopron melletti erdőkben, szőlőkben teszik le. Jól látható ennek nyoma egyebek mellett a Páneurópai Piknik felé vezető út környékén, vagy éppen a határátkelő térségében 84-es főúton. Ez csak két kiragadott példa volt. Hiába viszik el innen időről, időre a hulladékot, az folyamatosan újraképződik. 

Emellett gond az is, hogy a soproniak nem a Harkai úti lerakóba viszik a fölöslegessé vált dolgaikat, hanem „nemes egyszerűséggel" kiborítják az árokparton. A tettesek kézre kerítéséhez a lakosság együttműködésére is számítanak. A hatóságok azt kérik, aki ilyet tapasztal, írja fel a jármű rendszámát, és jelezze az esetet a rendőrségen.

– A zöld összefogásnak az egyik feladata az lesz, hogy ezen a folyamaton változtassunk – közölte Simon István alpolgármester, aki előtt nem ismeretlen a probléma. Mint fogalmazott, „a határ megnyitásával nőtt a hulladék migárciója is". – Fontos a megelőzés, ám ha nincs más megoldás, akkor szankcionálni kell és elrettenteni a szabálytalankodókat, annak érdekében, hogy a jövő generáció számára egy élhető és tiszta Sopront adjuk át – tette hozzá.

A probléma nagyságát jól jellemzi, hogy a hulladékkommandó tavaly mintegy 3800 tonna illegális szemetet gyűjtött össze. Pedig lenne más megoldás is, hogy megszabaduljon a lakosság a lomoktól. 

Egyrészt, évente tartanak Sopronban lomtalanítást, másrészt, a Harkai úti lerakóban ingyenesen helyezhető el a szétválogatott, újrafelhasználható hulladék, a fáradtolaj, az akkumulátor, vagy éppen az autógumi, persze csak lakossági tételben. A többi, újra nem hasznosítható hulladék lerakásáért fizetni kell. A tiszta betont a Pozsonyi úton fogadják.

 

 

Corvinus Rádió, 2013.01.16.:

Hulladékkommandó: Zöld együttműködés a hulladék ellen Sopronban

 

Együttműködési szerződést írt ma alá több soproni és Sopron térségi szervezet a környezeti és egyéb károsodások kivédésére. dr. Simon István, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere országosan is példa értékűnek nevezte a megállapodást.

Széles körű társadalmi összefogással, zöld együttműködés alakult ki, az abban résztvevőknek az a célja, hogy Sopron környezetét megóvják a következő generációk számára. A szerződést Sopron Önkormányzata, a Soproni Rendőrkapitányság, a Soproni Polgárőrség, a Tanulmányi Erdőgazdaság, a Sopron és Környéke Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft.  a Sopron és Környéke Vízmű Zrt., a Sopron Holding Zrt., a Soproni Városszépítő Egyesület, a Horgászegyesület, a Fertő-Hanság nemzeti Park, a Fertő-táj Vadásztársaság, a helyi média nevében pedig a Soproni Téma képviselője írta alá. 

Rádiónknak az alpolgármester kifejtette: az önkormányzat kezdeményezésére a résztvevő szervezetek, egyesületek Sopron és környékének egész területét lefedve valósítják meg az illegális hulladék elleni harcot, ezért örvendetes az ilyen széles körű összefogás. A régi hulladékkommandó továbbfejlesztett változata ez a megállapodás, s ki-ki lehetőségéhez, területéhez mérten vesz részt benne. 
Az együttműködés három pilléren nyugszik: a megelőzésen,( amit képzéssel, szemléletformálással kívánnak elérni),majd ezt követi a szankcionálás, ha szükség van rá. Befejezésképp pedig az illegális hulladék elszállítását, kezelését oldják meg.  

dr. Simon István elmondta még: az együttműködés folyamatos, lesznek különböző akcióik, melyről tájékoztatják a lakosságot is.  

dr. Jámbor László, a Fertő-táj Vadásztársaság elnöke kifejtette: egyértelmű, hogy a vadászok is csatlakoztak az aláírókhoz. Eddig is nagy gondot fordítottak az erdő tisztán tartására. Minden évben több alkalommal szerveznek olyan programot, amikor az illegális hulladékot gyűjtik össze. Megítélése szerint is nagyon fontos az aláírás, hisz a szemétkérdés egyre inkább égető kérdés mind a városban, mind a külterületeken. Ezek felszámolása pedig nem megy másképp, mint az érintettek szélek körű összefogásával. Akik szeretik a várost, a természetet, azoknak természetes annak védelme és megóvása- zárta szavait a társaság elnöke.

 

 

Pulzus TV - Híradó - 2013.01.16.:

 

 
Hírarchívum >>