Sikeres volt a vízi polgárőr egyeztetés

 

Beszámoló a Bükfürdő településen megszervezett találkozóról és konferenciáról:

2013. március 9-én, Bükfürdő településen került megszervezésre az első országos vízi polgárőr találkozó, amelyen a szervező Felső-Dunai Vízi Polgárőr Közhasznú Egyesület - valamint a meghívottak - által ismert jelenleg minden aktívan működő szervezet részt vett.
A találkozó a Társadalmi Egyesületek Szövetsége Győri irodájának (TESZ), civil szervezetek hazai és nemzetközi kapcsolatépítő programja részeként került lebonyolításra.
A több hetes előkészítést, program egyeztetést követően március 9-én, szombaton 9 és 10 óra közötti regisztrációnál a vártnál nagyobb érdeklődés már előre jelezte a találkozó várható sikerét. Minden meghívott szervezet több vezetővel képviseltette magát.

 A találkozón részt vett szervezetek:
- Országos Polgárőr Szövetség
- Felső-Dunai Vízi Polgárőr Közhasznú Egyesület
- Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület
- Tiszai Vízi Polgárőr Egyesület
- Soproni Polgárőr Egyesület
- Civil Kontrollt Likócsi Polgárőr Egyesület
- Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság
- Sopron Városi Rendőrkapitányság
- Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság
A délelőtt civil szervezeti találkozón a meghívottak egymással, valamint a további határmenti és hazai civil szervezetek vezetőivel és tagjaival, valamint azok tevékenységével ismerkedhettek meg.
A civil szervezetek képviselői sorra bemutatkoztak és ismertették szervezetük tevékenységét.

 A későbbiekben külön szekcióban került megszervezésre az egyeztetés, az OPSZ és a polgárőr egyesületek vezetői között. A polgárőr szervezetek egységes igényei és elvárásainak ismertetése, az OPSZ részéről megjelent Kolozsi József gazdasági alelnök Úr tájékoztatása után több javaslat hangzott el arra vonatkozólag, hogy az országos szövetségen belül milyen formában kerülhet megszervezése a vízi polgárőr tagozat. Kolozsi József konstruktív előterjesztését a résztvevők elfogadták. Az érvek, ellenérvek és lehetőségek egyeztetése rendkívüli sikert hozott, mivel a nyílt szavazással jóváhagyott szervezeti felépítés minden szervezet számára elfogadható volt, így egyhangú döntés született.

Ezzel sikerült egy közel 6 éve tartó áldatlan állapot végére pontot tenni, megtalálták és megkapták megfelelő helyüket a vízi polgárőr szervezetek az OPSZ keretein belül.
A jóváhagyott szervezeti felépítés segítségével immár lehetőség nyílik az OPSZ támogatások átutalására, melyek felhasználásáról egy 4 tagból, valamint az elnökből álló testület nyílt szavazással dönt.

 

 

A tagozat elnökének a jelenlévők egyhangúlag Kövér Gábort, a Tiszai Vízipolgárőr Egyesület vezetőjét választották meg.

A további tagozati elnökségi tagok megválasztása az elkövetkező hetek feladata, amivel kapcsolatos szervezési feladatok már megkezdődtek.


A délutáni külön egyeztetés során a polgárőr egyesületek vezetői együttműködésük kereteit egyeztették, melynek során a Balatoni, Fertő tavi, Dunai és Tiszai közös járőr szolgáltatok, közös versenyek és találkozók megszervezéséről határoztak. A Soproni Polgárőr Egyesület, Felső-Dunai Vízi Polgárőr Egyesület és Balatoni Vízi Polgárőr Egyesületek vezetői a találkozón ünnepélyes keretek között aláírtak együttműködési megállapodásukat, amelyben feladatokat, közös célokat határoztak meg az elkövetkező évekre.

Külön sikerként könyvelhető el a területileg illetékes Rendőrségek részvétele, hiszen ennek segítségével a megállapodások, tervek és célok nem csak tervek és célok maradnak. A Rendőrségek munkatársai minden témakörhöz hasznos információkat és segítséget adtak, tájékoztatták a résztvevők az adott területekre vonatkozó egyedi előírásokról és szabályokról, így a megállapodások megfelelő jogi és működése keretei is tisztázásra kerültek.

 

Az eseményen készült, további képek a fotogalériában megtekinthetőek.

 

/Gáncs Gábor, Felső-Dunai Vízi Polgárőrség - 2013.03.14./

 

 

Hírarchívum >>