Hétvégi bulik - kontrolálva

 

Szükség van a polgárőrökre, hogy helyre álljon a rend a Deák téren


„Nagyon fontos a lakók nyugalma” – ezt mondták a Deák téri vendéglátóhelyek vezetői, akik együttműködési megállapodást kötöttek a soproni polgárőrökkel. Sok volt ugyanis a panasz, hogy a szórakozó fiatalok miatt a környéken élők nem tudnak pihenni. Egy hónapja minden pénteken és szombaton éjjel polgárőrök pásztázzák a környéket.

„Nem lehet aludni, egyfolytában csapkodják a kocsiajtókat, részegen üvöltöznek” – erre panaszkodott több Deák téren lakó. Vasárnaponként csikktenger, felborított kukák és elszórt sörösdobozok borítják be a környéket. Ezek a hétvégi buli nyomai.

– Nagyon sok a vendég, ezért nagy a jövés-menés. Amióta nem lehet bent dohányozni, még nagyobb lett kint a mozgás, illetve sokan hívnak taxit, csapkodják az ajtókat, ez is zavarja a lakókat. Ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni, viszont a részegen randalírozókkal igen – mondta Presits István, a Central Park Café tulajdonosa. Ő, valamint a Deák étterem és a Gázfröccs tulajdonosai a lakossági panaszok miatt döntöttek úgy, hogy együttműködnek a Soproni Polgárőr Egyesülettel.

A polgárőröknek az elmúlt egy hónapban sok dolguk volt, többször értesítették a rendőrséget is – ezt már Vig József Attilától tudtuk meg. Az egyesületi elnök szerint hasznos a polgárőrök jelenléte, már a megjelenésüknek visszatartó ereje van, illetve ők az egyetlen olyan civil szervezet, akik a rendőrség partnereként jogosultak bizonyos intézkedésekre. Például közvetlen kapcsolatban vannak a rendőrségi ügyelettel, így szükség esetén azonnal tudnak rendőrt hívni.

– Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy együttműködési megállapodást kötöttünk a három Deák téri vendéglátóhellyel – tette hozzá Vig József Attila. – Ez nem azt jelenti, hogy ők fizetik a polgárőröket, hiszen mi egy civil szervezet vagyunk. Arról van szó, hogy a működési költségekhez (telefon, benzin) járulnak hozzá.

Azt, hogy mennyi ideig lesznek polgárőrök a Deák téren, még nem lehet tudni. A vendéglátósok szerint a probléma már évek óta fennáll, csak most csúcsosodott ki. Valószínűleg hónapokig is eltarthat, amíg megnyugszanak a kedélyek.

 

„Bermuda háromszög” – sokan így ismerik a Deák téri vendéglátóhelyeket. Nemcsak a régióban, de Magyarországon sem mindennapos jelenség, hogy egy étterem, egy kávézó és egy romkocsma ilyen közel van egymáshoz. A turisták is a csodájára járnak, az itt lakók viszont egyre elkeseredettebbek.

 

Polgárőrök járőröznek: Kóczán Olivér és Koloszár Csaba hétvégén esténként-éjszakánként felügyelte a Deák tér rendjét Fotó: Németh Péter

 

Polgárőrök járőröznek: Kóczán Olivér és Koloszár Csaba hétvégén esténként-éjszakánként felügyelte a Deák tér rendjét

Fotó: Németh Pétersi

 

 

/www.sopronitema.hu  - 2013.10.24./

 

 

Hírarchívum >>