XXII. Országos Polgárőr Nap, Sopron

 

Kisebbfajta népvándorlás indult meg június 18-án, a nyugati határszélen fekvő „leghűségesebb város”, Sopron felé. Voltak, akik korahajnalban indultak útnak, mások már egy nappal korábban „letáboroztak” a Lövér Kemping közelében. Itt rendezték ugyanis az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Országos Polgárőr Szövetség hagyományos, évente megrendezésre kerülő ünnepnapját, a XXII. Országos Polgárőr Napot.


Amikor Sopron Város Fúvószenekara rázendített a Himnuszra, több mint négyezer önkéntes bűnmegelőző lepte el az ünnepség helyszínét. A kempingben felállított színpadon köszöntötték dr. Pintér Sándort, Magyarország belügyminiszterét, dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkárát, Firtl Mátyást, az Országgyűlés Rendészeti és honvédelmi bizottságának alelnökét, dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselőt, Papp Károly r. altábornagyot, országos rendőrfőkapitányt, dr. Hatala Józsefet, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnökét, Csóti András bv. altábornagyot, a Büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott vezetőjét, dr. Habil Boda József r. vezérőrnagyot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánját, Széles Sándort, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottját és a kárpátaljai polgárőrök küldöttségének tagjait.

 


A vendéglátó város nevében dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere köszöntötte a résztvevőket – akik 19 megyéből és a fővárosból érkeztek e jeles ünnepre – kiemelve: sokat köszönhet Sopron a polgárőröknek, akik a rendőrökkel hatékonyan együttműködve sokat tesznek a város közrendjéért, közbiztonságáért.

- Ünnepe csak összetartó közösségnek van, s az ország legnagyobb és legszervezettebb civil közössége, a Polgárőrség egyértelműen ilyen! – hangoztatta köszöntőjében Firtl Mátyás, aki átadta a jelenlévőknek, s rajtuk keresztül a kétezer egyesületbe tömörült több mint 56 ezer polgárőrnek Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökének üdvözletét is. – Ez az ünnep ráirányítja a figyelmet a közrend és a közbiztonság megteremtéséért sok áldozatot vállaló polgárőrökre, akik a legközelebb vannak a polgárokhoz, hiszen közülük kerültek, kerülnek ki. Nem véletlen, hogy a bizalmi indexük igen magas, hiszen a legfontosabb érték, a rend érdekében tesznek nap, mint nap.

 Megnyitó beszédében dr. Túrós András, az OPSZ elnöke azt emelte ki: az elmúlt negyedszázadban a Polgárőrség forradalmasította a bűnmegelőzést. A rendszerváltás időszakában népi kezdeményezésre létrejött önvédelmi csoportokból kialakult Polgárőrség az utóbbi fél évtizedben aranykorát éli, a támogatásoknak köszönhetően mind külsejében, mind tartalmában, jogi környezetében és technikai ellátottságában megújult. Ily módon a Polgárőrség a bűnmegelőzés sikertörténetét írja, társadalmi kohéziós erővé vált az önkéntes bűnmegelőzők 56 ezres tábora – hangoztatta az OPSZ elnöke, aki azt is elmondta: évente mintegy 9 millió órát szolgálnak a polgárőrök földön, vízen, levegőben, s kiveszik a részüket a migrációs válság megoldásában is. Hangsúlyozottan beszélt arról, hogy elérkezett a generációváltás időszaka, éppen ezért arccal a fiatalok felé kell fordulni, minél több Ifjú Polgárőrt kell bevonni az egyesületekbe, s magasabb szintre kell emelni a polgárőrök elméleti és gyakorlati felkészítését, növelni kell fizikai állóképességüket az előttünk álló feladatok sikeres megoldása érdekében. Köszönetet mondott Magyarország Kormányának, Belügyminisztériumának, az együttműködő rendészeti szerveknek, önkormányzatoknak a támogatásért, majd azzal fejezte be: „Legyetek büszkék arra, hogy az ország legnagyobb és legtámogatottabb civil szervezetének tagjai vagytok!”

Ünnepi beszédében dr. Pintér Sándor belügyminiszter külön köszöntötte azokat az önkéntes bűnmegelőzőket, akik immáron 25 éves tesznek az ország jobb közbiztonságáért, az élhetőbb Magyarországért, s azt a 200 polgárőrt – közöttük 50 Ifjú Polgárőrt – akik most tesznek fogadalmat, válnak polgárőrökké. Nekik olyan sikeres negyedszázadot kívánt a tárcavezető, mint amilyen sikerekben volt része elődeiknek. A belügyminiszter kiemelte: a helyismerettel, kapcsolati rendszerrel bíró polgárőrök és a körzeti megbízottak gyümölcsöző kapcsolata hozta meg az elvárt eredményt: az adott település, terület közbiztonságát, nyugalmát. Azt, hogy nőtt az itt élők szubjektív biztonságérzete. S ez a kiváló együttműködés eredményezte, hogy a 2010-ben regisztrált 430 ezres bűncselekmény szám 2015-ben 280 ezerre csökkent. Ahhoz, hogy ez a tendencia folytatódjon, szükség van a Polgárőrségre, a Rendőrségre és kettejük stratégiai partnerségére, együttműködésére.
- Ebben a munkában ki kell emelnem dr. Túrós András elnök és az OPSZ vezetése előremutató és meghatározó tevékenységét. Az országos főkapitány, Papp Károly szerepét, aki ügyel arra, hogy ez az együttműködés eredményes legyen. És nem feledkezhetünk meg Hatala József, az NBT elnöke szerepéről sem, aki támogatja, és stratégiai észrevételeivel segíti a Rendőrség és a Polgárőrség munkáját e feladatok elvégzésében – hangsúlyozta a miniszter, aki a továbbiakban azt emelte ki: belső nyugalmat ad az országnak az a tevékenység, amelyet a polgárőrök és rendőrök közösen végeznek. Ezt a folyamatot kell folytatni annak érdekében, hogy tovább növekedjen a biztonság hazánkban.
Dr. Pintér Sándor arról is szólt: évek óta növekvő összeggel támogatja a kormány és a Belügyminisztérium a Polgárőrséget, s ez az összeg az utóbbi években meghaladta az egymilliárd forintot. Emellett tavaly további 200 millió forintot kapott a szövetség arra, hogy a polgárőrök megjelenése, kulturált intézkedése tovább fejlődjön. Ebből az összegből láthatósági mellényeket és formaruhákat vehettek. Végezetül a tárcavezető megfogalmazta a kormány és a Belügyminisztérium szakmai elvárásait, miszerint tovább kell erősíteni a kistelepülések és a nagyvárosok bűnmegelőzési tevékenységét, a külterületek védelmét. Folytatni kell a jól működő programokat, ki kell terjeszteni a Szomszédok Egymásért mozgalmat, s kiemelten kell kezelni a fiatalok bevonását a polgárőr mozgalomba, minél több Ifjú Polgárőr felvételével.
- Szoktam mondani: mindent lehet kicsit jobban, kicsit hatékonyabban tenni. Azt kérem önöktől, s a jelenlévőkön keresztül az 56 ezer önkéntes bűnmegelőzőtől: a jövőben tegyünk kicsit többet, kicsit hatékonyabban országunk még nagyobb biztonsága érdekében. Büszke vagyok a Polgárőrségre, s arra, hogy én is polgárőr vagyok! –fejezte be gondolatait dr. Pintér Sándor, aki beszédét követően jelképesen átadott egy-egy láthatósági mellényt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék polgárőr szövetségi elnökeinek, akik elsőként kaptak abból a 32 ezer mellényből, amelyet a 200 millió forintos támogatásból készíttet az OPSZ.

 Megható pillanatok következtek, amikor Szakszon Veronika, Ifjú Polgárőr előmondásával 200 önkéntes bűnmegelőző – közöttük 50 fiatal – tett fogadalmat amellett, hogy a jövőben polgárőrként segítik a még biztonságosabb Magyarország megteremtését. Őket és a jelenlévő ünneplőket Horváth Imre kanonok, Sopron plébánosa áldotta meg, Isten bőséges áldását kérve a polgárőrökre.

Az Országos Polgárőr Napon aláírták az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség közötti, aktualizált együttműködési megállapodást, amelyet Papp Károly r. altábornagy és dr. Túrós András látott el kézjegyével. Az idén új elemként került a megállapodásba az eltűnt járművek és személyek felkutatásában való polgárőri részvétel szabályozása.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a bűnmegelőzés és veszélyelhárítás terén, valamint a Polgárőrség célkitűzéseinek megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenységed elismeréseként Miniszteri Dicséretben és jutalomban részesítette Szűcs Jánost, a Budapest III. kerületi Polgárőr Egyesület elnökét, Puskás Rolandot, a Pécs-Belváros Barkóczi László PE tagjátUrbán Ferenc Józsefet, a Polgárőrség Nagykamarás elnökét, Szabó Endrét, a Hollókői Polgárőrség elnökét ésSuskovics Zoltán Tibort, a Vecsés Települési Egyesület elnökét.


Az OPSZ Elnöksége a város és lakossága biztonságát szolgáló Polgárőrség támogatásáért a „Polgárőr Város” kitüntető címet adományozta Velence Város Önkormányzatának /Fejér/, Kisvárda Város Önkormányzatának /Szabolcs-Szatmár-Bereg/, Dombóvár Város Önkormányzatának /Tolna/, Sárvár Város Önkormányzatának /Vas/ és Balatonkenese Város Önkormányzatának /Veszprém/.


„Polgárőr Község” kitüntető címet vehetett át Szászvár /Baranya/, Szalkszentmárton /Bács-Kiskun/, Magyarbánhegyes /Békés/, Taktaharkány /Borsod-Abaúj-Zemplén/, Gyarmat és Lövő /Győr-Moson-Sopron/, Ebes /Hajdú-Bihar/, Mezőszemere /Heves/, Cserkeszőlő és Tiszakürt /Jász-Nagykun-Szolnok/, Bér /Nógrád/, Zsámbok /Pest/, Mesztegnyő /Somogy/ és Újudvar Község Önkormányzata /Zala/.


A „Fővárosi Polgárőr Kerület” kitüntető címet Budapest XIII. kerület, Angyalföld Önkormányzata kapta meg.
Dr. Nagy István, a FM parlamenti államtitkára a kerületek, tanyák biztonságáért, a környezet- és természetvédelemért, a bűnmegelőzésért, a parlagfű mentesítésért, az ifjúság környezettudatos életmódra neveléséért, az orvhalászat és orvvadászat, valamint az illegális hulladéklerakás megakadályozása érdekében tett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Tárgyjutalomban részesítette Erdős Viktóriát, az OPSZ környezetvédelmi alelnökét, Botfalvi Zsoltot, a Természet- és Környezetvédelmi PE tagját, Rácz Gábort, a Hajdúböszörményi Polgárőrség Egyesület elnökét és az Ácsi Polgárőr Egyesületet.


Az OPSZ elnöke a polgárőr mozgalom támogatásáért Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetést adományozott dr. Simon Istvánnak, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármesterének, valamint a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként ezt a kitüntetést kapta meg dr. Heller Péterné, a Garabonci Természetvédő és Polgárőr Egyesület elnöke is.


Bejelentették, hogy az ünnepséget megelőzően Papp Károly r. altábornagy, az ORFK vezetője Országos Rendőr-főkapitányi tárgyjutalomban részesítette dr. Korondán Katalint, az OPSZ igazgatási elnökhelyettesét, Csikota Antalt, a Királyhegyes Község Polgárőrsége tagját, Pákozdi Istvánt, a Nyúli „Bűnmegelőző” PE tagját, Valiczkó Mihályt, az Önkormányzati Polgárőrség Győrasszonyfa tagját, Vig József Attilát, a Soproni PE elnökét, Kaszás Pétert, a Poroszlói PE tagját, Bóta Andrást, az Őrhalom és Térsége Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagját, Nádai Nagy Pétert, a Dunaharaszti Városi PE tagját, Peszt Pétert, a Somogy MPSZ elnökét, Váradi Lászlót, a Demecser Város PE tagját, Király Gábort, a Dombóvári PE. tagját, dr. Szilák Mihályt, a Tolnai Polgárőrség Közhasznú Egyesület tagját,Biczó Pétert, a Körmendi PE tagját, Tóth Miklóst, a Zalahalápi PE tagját és Sándor Dénes Györgyöt, a Rendért Zalai Közbiztonsági és PE elnökét.


Dr. Fekete Attila pű. dandártábornok, a Vas megyei Adó- és Vámigazgatóság vezetője a NAV Elismerő Aranyoklevelét adta át Hermanovszky Ferencnek, a Dunaföldvári PE elnökének, Farkas Mariannának, a Kompolti PE tagjának és Budapest III. kerület Polgárőr Egyesületének.


Dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy OKF Főigazgatói Ajándéktárgy jutalmat adott át Kövér Gábornak, a Városi Polgárőrség Tiszafüred elnökének, Németh Csabának, Kunsziget Község Polgárőrsége elnökének és Pintér Lászlónak, a Székesfehérvári Városi Polgárőrség titkárának.
A Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója, dr. Károlyi László a Postabiztonságért Érmet adományoztaNemcsek Szandrának, az OPSZ mb. gazdasági igazgatójának, Németi Andrásnak, a Nyírmihálydi PE elnökének, Tóth Gyulának, a Hegyeshalom PE elnökének és Góczán Gábornak, a Polgárőr Egyesület Nagylengyel elnökének.

 


Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke dr. Túrós András, a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette Nagy Attilát, az Újpesti Polgárőrség és ÖTE tagját, Tóth Tibor Endrét, a Pécs-Belvárosi Polgárőr Egyesületek Szövetsége tiszteletbeli elnökét,Szmutka Györgyöt, a Csengődi PE elnökét,Székely Józsefet, a Taktaharkányi PE tagját,Magyari Bélát, a Röszkei PE tagját, Schön Istvánt, a Dunaújvárosi Táborállási Polgárőrség tagját, Németh Csabát, a Kunsziget Község Polgárőrsége elnökét, Horváth Lajost, a Debreceni PE a Cívis Városért tagját, Zvara Istvánt, a Siroki PE elnökét, V. Gunázer Gyulát, a Kisbér Városi PE elnökét, Dombai Gábort, a Drégelypalánki Önvédelmi és PE elnökét, Nagy Zoltánt, a Monori Polgárőr KHE elnökét, Kovács Lászlót, a Bonnya-Fiad PE tagját, Szalai Józsefet, az Értényi PE elnökét, Nagy Jánost, a Répcelaki PE tagját, Pintér Józsefet, a Balatonkenese PE tagját és Szigeti Gyulát, a Pacsai PE tagját.


Az OPSZ elnöke a polgárőr mozgalomban végzett tudósítói tevékenysége elismeréseként Elnöki Dicséretben és jutalomban részesítette Budaházi Árpád r. őrnagyot, a NKE Rendészettudományi Karának adjunktusát, az ATV „Együtt a biztonságért” rendőrségi magazin főszerkesztőjét.
Az elismerések átadását követően az előző országos polgárőr nap házigazdája, Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Szövetség elnöke adta át a vándorzászlót az idei házigazdának, Csaplár Zoltánnak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnökének, majd az ünnepség a Szózat hangjaival ért véget.

Ami után a késő délutánig önfeledten szórakozhattak a résztvevők a kulturális és sportprogramokon, rotyogtak a jobbnál jobb gasztronómiai ínyencségek az üstökben – noha a vendéglátók igazán finom ebéddel lepték meg a Lövér Kempingbe érkezett polgárőröket és családtagjaikat. Gyermekek és idősek is bőséggel találtak elfoglaltságot, nézelődni valót a soproni kempingben, ahol a legnagyobb sikert a katasztrófavédelmi bemutató aratta. Mintegy másfélszázan bizonyították elkötelezettségüket azzal, hogy felkeresték a Vöröskereszt véradó helyét, hogy segítsenek rászoruló embertársaikon.
A protokoll vendégek – ahogyan az már szokásos az országos polgárőr napokon – dr. Pintér Sándor ésdr. Túrós András „vezetésével” a nyíradonyiak sátrát keresték fel elsőként, ahol finom párlatok mellett sült kolbásszal, szalonnával, sertéssülttel és tükörtojással várták a vendégeket Nagy Gyula, a Nyíradonyi PE vezetője és polgárőr társai. A rövid falatozást követően itt szegte meg a belügyminiszter és az OPSZ elnöke a Polgárőrség 25 éves jubileumi tortáját is. A vendégek ezután megtekintették a 25 éves Polgárőrség tevékenységét bemutató tárlatot.


A koradélutáni órákban dr. Túrós András Barnucz Szilvia, az OPSZ főigazgatója és Markos György, az OPSZ külkapcsolati elnökhelyettese társaságában több megye sátrát látogatta meg, elbeszélgetett az önkéntes bűnmegelőzőkkel örömeikről, gondjaikról. A XXII. Országos Polgárőr Nap a késő délutáni órákban a Lord koncertjével, majd azt követően, Víg József Attila, a Soproni PE elnöke elköszönő szavaival ért véget.

/www.opsz.hu - 2016.06.19./

 

A rendezvényen készült képek a fotogalériában megtekinthetőek.

 

 

 

XXII. Jubileumi Országos Polgárőr Nap - Sopron - 2016.06.18.

 

 

 

Baleseti Szimulációs Bemutató - Sopron - 2016.06.18.

 

 

 

Kapcsolódó linkek:

http://www.radiop.hu/index.php/orszagos-polgaror-nap/

http://www.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=52851

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/kozel_otezer_polgaror_latogatott_sopronba_-_fotok/2479055/

http://www.sopronmedia.hu/cikkek/sopronban-rendeztek-a-xxii-orszagos-polgaror-napot

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/orszagos-polgaror-napon-sopronban

http://index.hu/belfold/2016/06/18/pinter_sandor_megallapitotta_hogy_nott_a_kozbiztonsag/

http://www.hirado.hu/2016/06/18/pinter-nott-a-biztonsag-csokkent-a-buncselekmenyek-szama/

http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/hirek/nott-a-biztonsag-csokkent-a-buncselekmenyek-szama

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/25-evfordulojat-unnepeltek-1347890

http://propeller.hu/itthon/3225434-pinter-szerint-nott-biztonsag-csokkent-bunozes-amiota-ok

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/pintes-csokkent-a-buncselekmenyek-szama-nott-a-biztonsag-471487

http://hir.ma/belfold/pinter-sandor-nott-a-biztonsag-csokkent-a-buncselekmenyek-szama/662008

http://magyarhirlap.hu/cikk/58726/Pinter_Sandor_Nott_a_biztonsag

http://hvg.hu/itthon/20160618_Pinter_Sandor_csokkent_a_buncselekmenyek_szama?s=hk

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=200349

http://inforadio.hu/belfold/2016/06/18/pinter_sandor_nott_a_biztonsag/

http://www.dehir.hu/belfold/a-belugyminiszter-szerint-nott-a-biztonsag-az-orszagban/2016/06/18/

http://magyaridok.hu/belfold/pinter-sandor-nott-biztonsag-csokkent-buncselekmenyek-szama-763696/

http://magyaridok.hu/belfold/eredmenyes-rendorseg-es-az-opsz-egyuttmukodese-765421/

http://superiorhirek.hu/nott-biztonsag-csokkent-buncselekmenyek-szama/

http://figyelo.hu/cikkek/434320-csokkent-a-buncselekmenyek-szama

http://mno.hu/belfold/pinter-szerint-nott-a-kozbiztonsag-1347872

http://mno.hu/ahirtvhirei/25-evfordulojat-unnepeltek-1347890

http://www.somogytv.hu/cikkek/115228

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=125906

http://888.hu/article-javult-a-kozbiztonsag-magyarorszagon

http://szegedma.hu/hir/szeged/2016/06/pinter-sandor-nott-a-biztonsag-csokkent-a-buncselekmenyek-szama.html

http://orientpress.hu/cikk/pinter-sandor-nott-a-kozbiztonsag

http://profitline.hu/hircentrum/hir/352398/Nott-a-biztonsag-Magyarorszagon

http://hir6.hu/cikk/121651/orszagos_polgaror_nap_sopronban_kitunteteseket_is_atadtak

http://pestisracok.hu/javult-kozbiztonsag-hazankban/

http://www.lokal.hu/2016-06-pinter-nott-a-biztonsag-csokkent-a-buncselekmenyek-szama/

http://www.nyiregyhaza.hu/nyiregyhaziak-az-orszagos-polgaror-napon-2016-06-20

 

 

Hírarchívum >>