A Határvédelmi Tagozat zászlóbontása Mórahalmon

 

 

www.polgarorok.hu.:

 

Az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozata 2017. január 20.-án mutatkozott be a nyilvánosság előtt az Aranyszöm Rendezvényházban.

 

 

Az eseményen részt vett Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere, Balázs László az Országos Rendőr-főkapitányság, Rendészeti Főigazgatóság, Határrendészeti Főosztály- főosztályvezetője. Dávid Károly rendőr dandártábornok Bács-Kiskun-megye rendőrfőkapitánya, Dr. Rádi Norbert r. ezredes Csongrád megyei rendőrfőkapitány-helyettes, bűnügyi igazgatója. Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Csorba Sándor nyugállományú ezredes úr, a Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöke és Batiz István a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, aki egyben az esemény levezető elnöke volt.

2016. október 28.-án az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége a 112/2016.os számú határozatával megalapította a Határvédelmi Polgárőr Tagozatát. A fórum témájaként a tagozat szerepköre került bemutatásra a migráció aktuális tükrében, melynek kapcsán felvázolásra kerültek a polgárőrség migrációval kapcsolatos feladatai.

“A Polgárőrség szakmailag egy újabb állomásához érkezett” – emelte ki beszédében dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

 


Ha kitekintünk Európába, akkor azt tapasztaljuk, hogy az országok többségében az illegális migrációtól szenved. Magyarország véleményem szerint kitűnően védekezik, mert időben meghozták azokat az intézkedéseket, amelyek gyakorlatilag az országot megvédték, megvédik.

A tagozat legfontosabb küldetése, hogy a határ térségében lévő településeken működő polgárőr egyesületek tevékenységét hangolja össze, koordinálja. A migrációnak a kezelése, speciális felkészültséget és ismeretséget kíván, fontos, hogy a polgárőrök a megfelelő oktatást és felkészítést is megkapják. Természetesen senki sem gondolja azt, hogy a polgárőr egyesületek, a polgárőrök nem végezték el eddig a munkájukat ezen a területen. Sőt, hősiesen helyt álltak a polgárőrök, különösen Csongrád és Bács-Kiskun megyében. Ismételten le a kalappal a polgárőrök és az egyesületek előtt.

 

 

Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt években segítségnyújtásként megjelentek Mórahalmon. Egy olyan történelmi helyzet volt, amire sem az ország, sem a határ mentén élők nem voltak felkészülve.

„Gyermekkoromban volt egy tábla, a Mórahalmi település jelző tábla alatt, az volt kiírva, hogy kiváló határőr község. Van egy olyan érzésem, hogy megint ki lehetne tenni ezt a táblát, csak nem a határőrség és a település geopolitikai helyzetéből fakadó intézményi sajátosságok miatt, hanem jóval inkább a polgárőr szervezetink áldozatvállalása és a polgárőreink működése okán.”

Dávid Károly rendőr dandártábornok Bács-Kiskun-megye rendőrfőkapitánya kifejtette, hogy kivételes jelentőséggel bír a mai rendezvény, és ezért megtiszteltetés számára, hogy itt lehet az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozatának zászlóbontásán. Azok az egyesületek, akik korábban a településen belül a közbiztonság érdekeit tartották szem előtt, (joggal) ma már tudják, hogy épp az elért eredményeiket veszélyeztető migrációs folyamtokkal szemben, a településektől távolabb is szükséges a hatékony segítség.

 

 

„Olyan korban élünk, ahol egy új minőségű határvédelmi rendszer van kialakulóban és most a határvédelmi tagozat létrehozásával a polgárőr egyesületek is e rendszer, jól és hatékonyan működő elemeként tudnak majd szerepet vállalni a határ biztonság és ezzel a saját települései közbiztonságának a garantálásában.”

 

 

Dr. Rádi Norbert r. ezredes Csongrád megyei rendőrfőkapitány-helyettes, bűnügyi igazgatója egy személyes emléket osztott meg. A történet szerint, egy elzárt helységben volt olvasható angol nyelven:

„Aki itt volt nem felejti, aki nem volt itt, nem tudja.”

Azt gondolom, sok mindent elárul, nem csak a migránsok részéről, hanem ennek a feladatnak a kezelésében hatékonyan együttműködő rendvédelmi erők és polgárőrök részéről is- folytatta gondolatait Dr. Rádi Norbert. Ebben az időszakban nagyon jól tudtunk összedolgozni, sok eredményt értünk el. Nagyon sok olyan esetre emlékszek bűnügyi igazgatóként, olyan embercsempész felderítésére, amelyekre tán nem került volna sor, hogyha a térségben dolgozó polgárőr egyesületek polgárőrei jelzést nem adtak volna a tevékenységet irányító központ irányába, akár a helyi körzeti megbízott vagy ismerős kollégák részére. Nagyon sok esetben azért tudtunk eredményesek, lenni és tudunk napjainkban is, mert folyamatosan jelzést kapunk a területen szolgálatot teljesítő polgárőröktől.

 

 

Csorba Sándor az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozatának elnöke szerint a sikeres munka érdekében összefogás szükséges a polgárőrök, az egyesületek, a társszervek munkatársai és az önkormányzatok között, úgy ahogyan az elmúlt időszak ezt be is bizonyította.

A Határvédelmi Tagozat Bács-Kiskun megye és Csongrád megye gondolkodásában merült fel elsőként. Főbb célkitűzése a határ menti településeken az illegális migráció okozta jogsértések megelőzése, hatékonyabb, koordináltabb polgárőri szolgálat megteremtése. A polgárőrök határvédelmi felkészítése, az államhatárral kapcsolatos bűncselekmények, szabálysértések ismeretére, valamint az ebből adódó polgárőr feladatokra.

Határvédelmi Tagozat vezetésének szervezeti felépítését illetve személyi összetétele is bemutatásra került. Elnökhelyettesek Cseh László (Baranya), Fényi Imre (Hajdú-Bihar) és Pőcze Levente (Csongrád) lett megválasztva. Titkárként Battancs Erika (Csongrád), míg elnökségi tagokként Bokányi Zoltán (Bács-Kiskun), Csikós Sándor (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Gazdag Ferenc (Somogy), Magyar Zsolt (Zala), Török László (Győr-Moson-Sopron) és Turcsán István (Békés) kapott bizalmat.

Csorba Sándor a Határvédelmi Tagozat elnöke elmondta, ezzel a felállással a schengeni határvonal magyarországi részén, vagyis a majdnem 1130 kilométer hosszú határszakaszon fekvő valamennyi megye, plusz a befogadó állomásokkal rendelkező megyék képviseltetve vannak.

A beszédek után Balázs László az Országos Rendőr-főkapitányság, Rendészeti Főigazgatóság, Határrendészeti Főosztály- főosztályvezetője tartott előadást a Migráció aktuális kérdései címmel. Majd pedig Zámbó Péter az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke a polgárőrség migrációval összefüggő feladatairól tartott prezentációt.

Az esemény ideje alatt a Mórahalmi Polgárőr Egyesület polgárőrei segítettek az esemény biztosításában, érkezéskor és távozáskor a közlekedés irányításában.

 

(Szöveg: Hladon Sándor, Fotók: Magyari Béla és Virág István)

 

 

 

www.opsz.hu:

Ünnepélyes keretek között 2017. január 20-án, Mórahalmon bontott zászlót az Országos Polgárőr Szövetség legújabb egysége, a Polgárőr Határvédelmi Tagozat.

 


Az Országos Polgárőr Szövetség még tavaly döntött arról, hogy meghallva az igények hangját, létrehozza a Polgárőr Határvédelmi Tagozatot. A jogi háttér megalapozása után január elején az OPSZ elnöksége döntött a tagozat vezetőségéről, és ennek hatására mostantól elkezdődhet a tagozaton belül az érdemi munka. 

 

 

Az ünnepélyes rendezvényen először dr. Túrós András, az OPSZ elnöke szólalt fel, aki elmondta, hogy a Polgárőrség a tagozat felállításával szakmailag egy újabb állomásához érkezett. „Európát meg kell védeni az illegális migrációtól és ebben Magyarország kitűnően teljesít, a határzár jelesre vizsgázott. A Polgárőrség a határvédelemből nem maradhat ki, mert ez egy hazafias feladat – mondta, majd hozzá tette – A Polgárőrség nem tiltakozik, nem demonstrál, mi a lakosságot szolgáljuk! És amikor százezrek akarják átlépni illegálisan a határt, akkor a Polgárőrségnek is csatasorba kell szállnia, segítenie kell a Kormány és a Rendőrség munkáját.” Hangoztatta, hogy a polgárőrök, különösen Csongrád és Bács-Kiskun megyében, eddig is kiemelkedően teljesítették a határvédelmi feladatukat, épp ezért a tagozat nem várhat a működésével, azonnal „robbantania” kell. „Ez a tagozat sikerre van ítélve” emelte ki az OPSZ elnöke, majd ígéretet tett arra, hogy személyesen is támogatni fogja az egység működését.
Történelminek nevezte a tagozat elindulást Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, aki múltidézéssel kezdte beszédét, majd ígéretet tett arra, hogy minden eszközzel támogatni fogja a tagozat működését. „Igazoljuk vissza, mint a mentalitással, mint a hozzáállással, mint az elkötelezettséggel, mint az eszközrendszerünkkel, hogy az ötlet alapos, megfontolt és helyes, és a válaszunk erre legyen az a fajta munkavégzés, felelősségvállalás, amellyel mint a népesség irányába, mint a döntéshozók irányába vissza tudjuk igazolni a döntés helyességét.”

Dávid Károly rendőr dandártábornok,  rendőrségi főtanácsos, címzetes főiskolai docens, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is örömének adott hangot a tagozat létrejöttének, megalakulásának.  Beszédében először párhuzamot vont az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió külső határőrizetének eszközeiről és módjáról, majd elmondta, hogy Magyarország eddig mit tett ennek érdekében. Végezetül örömének adott hangot, hogy a Polgárőrség a Határvédelmi tagozatának felállításával ennek a rendszernek a szerves része lett.

 

 

Szintén köszönetmondással kezdte felszólalását dr. Rádi Norbert rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója. Annak érdekében, hogy nyomatékosítsa, a tagozat létrejöttének fontosságát, elmondta, hogy Csongrád megyében 129 km hosszú a határszakasz, és már 2013-ban elkezdett emelkedni az illegális határátlépések száma. Akkor egy év alatt 11 ezer esetet regisztráltak. 2014-ben ez a szám 30 ezerre emelkedett, majd – ahogy a főkapitány helyettes fogalmazott - 2015-ben jött a nagy bumm, amikor 188 ezer illegális migránst fogtak el. Elmondta azt is, hogy a polgárőrök jelentősen segítették a határvédelmet, az embercsempészet felszámolását a megfelelő és megbízható jelzésadással, majd bizakodásának adott hangot, hogy a tagozat létrejöttével még hatékonyabb lesz a két szervezet közötti együttműködés.

Csorba Sándor, a tagozat elnöke megtiszteltetésnek tekinti, hogy ezzel a feladattal őt bízta meg az OPSZ elnöksége. A megjelentek előtt a elnök bemutatta a tagozat szervezeti felépítését, vezetésének személyeit, a rövid és közép távú feladatokat.

 

 

„Mindannyiunknak nagy feladat a migráció megállítása. Nem csak nekünk, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamának” - mondta dr. Balázs László rendőr ezredes, az Országos rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályának vezetője, aki különösen az embercsempészetet mondta nagy problémaként. Mára, a szomszédos országok erőfeszítésének, a műszaki zárnak, a jogszabályi változásoknak és a jelentősen megemelkedett rendőri létszámnak köszönhetően mára az illegális migránsok száma lecsökkent. „Az utóbbi időben hatalmas segítséget kaptunk a Polgárőrségtől – mondta. – Tavaly több mint 800 polgárőr vett részt a határ menti segítségnyújtásban, és több mint 8100 munkaórát töltöttek Csongrád megyében, a határterületen a polgárőr kollégák, amit ezúton is megköszönök.”
Ezután már Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke tartott előadást a tagozat szakmai munkájáról, feladatairól, majd Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, mint a rendezvény levezető elnöke, és mint a migrációs nyomás által érintett megye polgárőr vezetője kérte, hogy csatlakozzanak minél többen az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozatához.

 

(Szöveg: Lőwinger Zoltán, fotó: Magyari Béla)

 

 

Hírarchívum >>