Soproni motoros polgárőrök segítik a rendőrök munkáját megyeszerte

 

Közös motoros járőrszolgálat alakult a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság motoros járőrei és a Soproni Polgárőr Egyesület motoros tagjai között. Ezentúl a soproni motoros polgárőrök bizonyos feladatokban stratégiai partnerként segítik a motoros járőrök munkáját megyeszerte.

 


Vig József Attila, a Soproni Polgárőr Egyesület elnöke a bemutatkozó győri sajtóeseményen emlékeztetett, hogy több mint egy hete tett 12 soproni polgárőr F3-as, vagyis az elérhető legmagasabb kategóriájú motoros vizsgát, amellyel már a motoros rendőrök munkáiban segíteni tudnak. Ez a jövőben jelentős változást hoz, főleg, amikor a rendezvények elindulnak, mert azok biztosításában, kísérésében kiválthatják a motoros járőrök munkáját.

A motoros polgárőrök a járványügyi veszélyhelyzet idején is segítették már a rendőrség munkáját városunkban, egyebek mellett ellenőrizték a lezárt kilátókat, parkokat, játszótereket.

Dr. Forrai Zsolt, a megyei rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese azt emelte ki, hogy a Soproni Polgárőr Egyesület 12 motoros tagjával a polgárőrök mobilitása bővül, hiszen számos olyan feladatot el tudnak látni, ahol sokkal könnyebb és hatékonyabb motorral közlekedni. A rendezvénybiztosításokon és kíséréseken túl ilyenek bizonyos közlekedési szituációk, vagy ellenőrzések is. A közös munka mennyisége pedig attól függ, hogy a polgárőrök szabadidejükből mennyit tudnak erre a típusú munkára áldozni, erről folyamatosan, lehetőleg előre egyeztetnek – fogalmazott.

Erényi Ottó soproni polgárőr azt emelte ki, hogy Sopronban korábban nem volt szükség motoros polgárőrökre, azonban a megnövekedett forgalom miatt fokozott igény lett rá. Jogosítványukkal önállóan akkor tudnak közbelépni, ha bűncselekmény történik, szabálysértéseknél nem, azonban a motorokon olyan hitelesített kamera van, amelynek a felvételeit elküldik a rendőröknek, akik azokból már eljárást indíthatnak.

Erényi Ottó szerint ennek visszatartó ereje van. A motorok hasonlóan néznek ki, mint a rendőrségi motorok, így első ránézésre nem mindenki tudja megkülönböztetni őket és ennek szintén visszatartó ereje van – fogalmazott, hozzátéve, hogy tapasztalata szerint jók a visszajelzések a motoros polgárőrök felé, „100 emberből 99 visszainteget, a gyermekek pedig várják, hogy dudáljunk nekik”.

 

/www.sopronmedia.hu  - 2020.07.12./

 

 

Hírarchívum >>