A gyalogosok biztonságáért végeztek ellenőrzéseket Sopronban

 

 

Rendőrök és polgárőrök ellenőrizték a gyalogos-átkelőhelyek megközelítése szabályainak betartását a hétvégén Sopronban.


Az elmúlt napokban több gyalogosgázolás is történt Győr-Moson-Sopron megye útjain. A közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek megóvása érdekében a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya, a Soproni Polgárőr Egyesület tagjaival közösen figyelemfelhívó, prevenciós ellenőrzést hajtanak végre 2020. december 11-e és 2020. december 13-a között, a város területén.

 

 

Pénteken és szombaton, a szürkület beköszöntekor már a Béke utca, Lackner Kristóf utca – Patak utca, Lackner Kristóf utca – Ferenczy János utca, valamint Lackner Kristóf utca – Gyár utca kereszteződésénél találkozhattak a közlekedők az egyenruhásokkal és az őket segítő polgárőrökkel. A rendőrök ellenőrizték a gyalogos-átkelőhelyek megközelítése szabályainak betartását, szükség esetén a forgalom megállításával segítették a biztonságos átkelését, továbbá szombaton láthatósági mellényeket ajándékoztak a gyalogosoknak. Az akció az „ezüstvasárnapi” forgalom várható növekedésére tekintettel a mai napon is folytatódik.

 

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a gyalogosan közlekedők, illetve a gépjárművezetők figyelmét:

  • Az őszi és téli időszakban kiemelten fontos a gyalogosok részéről is a láthatósági szabályok betartása, hiszen korábban sötétedik, valamint ilyenkor előszeretettel viselnek sötétebb színű ruhákat. Ez különösen veszélyes lehet olyan útszakaszon, ahol nincs közvilágítás, amely lakott területen kívül és belül egyaránt előfordulhat. Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül az úttesten, útpadkán, leállósávon tartózkodó gyalogosoknak fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie!
  • Ne menjenek át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen!
  • A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról!
  • Vegyék figyelembe, hogy nedves, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani!
  • A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!
  • A KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak. Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!
  • A járművezetők esetében is nagyon fontos, hogy mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, a buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet, valamint mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!
  • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
    A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.

 

/www.kisalfold.hu  - 2020.12.13./

 

 

Hírarchívum >>